Napelem hírek

Napenergia újságok tudatos kíváncsi felelős napelemeseknek

Mennyi az annyi? – A napelem elszámolási rendszer

Milyen rendszer alapján és mennyit fizetünk napelemes rendszerünk után? Hogyan alakul a jelenlegi elszámolási rendszer Magyarországon? Minden egy helyen a STEP következő cikkjében.
napelem penz

A "régi rendszer" - Éves szaldó elszámolás

Régi elszámolás szerint éves szaldó volt érvényben, azaz évente egyszer összesíti a szolgáltató a termelt és vételezett energiát. Amennyiben több volt a fogyasztás, úgy 36 ft-os (vagy 72 ft) áron kiszámlázta, amennyiben több volt a termelés 12 forintos áron megvásárolta a többletet. Ebben az elszámolásban vannak azok, akik 2023. Szeptember 7. előtt adták be igényüket. Ebbe belekerülni már nem lehet.

Előnyök

 • A nyári többlettermelés egyensúlyt tud tartani a téli termelési hiánnyal, így akár teljesen 0-ra is csökkenthető a villanyszámla
 • Európában egyedüliként volt jelen ez a nagyon kedvező elszámolási mód.

A jelenlegi rendszer - Bruttó elszámolási rendszer

Azok számára, akik szeptember 7 után adták be igényüket bruttó elszámolás várható. Ezen elszmolás nem évente egyszer történik, hanem minden időpillanatban vizsgálja a szolgáltató, hogy éppen termelés vagy fogyasztás történik-e. Amennyiben fogyasztás történik úgy 36 ft-os (vagy 72 ft) áron eladja az energiát, amennyiben termelés, úgy 5 forintos áron megvásárolja. Így tehát nem lehetséges a nappal megtermelt áramot, mondjuk éjszaka felhasználni. Vagy a nyáron megtermelt többletet télen elfogyasztani. Látható, hogy ezen elszámolási rendszer jelentősen kedvezőtlenebb a szaldó elszámolás rendszerénél. Olyannyira kedvezőtlen, hogy akkumulátor nélkül egyáltalán nem éri meg napelemet telepíteni, mindaddig, amíg nem megy föl jelentősen a villamos energia lakossági ára. Az akkumulátorok  egyenlőre igen drágák, a rendszer árát közel megduplázzák, így rentábilis azzal sem lesz a telepítés, de legalább felhasználható a megtermelt energia. Ennek az ellensúlyozására, jelentették be a Napenergia plusz pályázatot.

Napenergia plusz program

A kormány 2023 októberében jelentette be a Napenergia+ támogatást. Decebertől tudjuk a konkrétumokat is:

 • Költségkeret 75,8 milliárd forint
 • Pályázni lehet 2024 január 15-től.
 • Maximum támogatott inverter teljesítmény 4 kW – (10 db átlagos méretű panel)
 • Maximum támogatott akkumulátor teljesítmény 8 kWh
 • Bruttó elszámolásba kerül mindaz, aki így telepíttet napelemes rendszert.
 • Támogatás összege a költség 65%-a, vissza nem térítendő támogatás
 • Egy ekkora rendszer teljes bruttó költsége 5.5-6 millió forint.

 

A napenergia plusz programról itt bővebben tájékozódhatsz.

család kézben tartja a napelem paneleket, boldog mosollyal az arcukon
kép:canva

Visszatérve a bruttó elszámolási rendszerre, ennek az előnyei illetve hátrányai az alábbiak:

Előnyök

 • Ezzel az elszámolási rendszerrel megszűnik a betáplálási stop, kaphatunk pénzt a betáplált energiánkért

Hátrányok

 • Nagyon nehezen lehet igazán sokat spórolni egy napelemes rendszerrel
 • Megnőtt a megtérülési idő

Amiről még szó lehet - Havi szaldó elszámolás

Ezt a fajta elszámolási módot több más országban használják. Annyiban tér el az éves szaldótól, hogy havonta vizsgálja a szolgáltató a betáplált illetve vételezett energiát, ennek megfelelően állítja ki a villanszámlát.

Összegzés

Mindenki számára, akik 2023 szeptember 7 előtt adtak be napelemes igénybejelentést mindenesetben azt javasoljuk, hogy használják ki a lehetőséget és telepíttessék a rendszert.

Ha most gondolkodsz napelem rendszer telepítésén, mindenképp fontold meg a Napenergia Plusz Programot, amellyel akár 5 000 000Ft-ot is spórolhatsz egy családi házat fenntartó hibrid napelemes rendszer árából. 

Ne maradj le erről! Mi mindenben segítünk! Vezetünk téged célod felé STEP by STEP, azaz lépésről lépésre! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolódó cikk:

További cikkek itt:

Napelemes rendszer, napelem panel a tetőn

Napelem hírek, aktualitások – 2023 december

Milyen hírek vannak a napelem rendszerekkel kapcsolatban? Milyen napelem elszámolási rendszer van Magyarországon? Ki felel a napelemes ügyekért? Mit lehet tudni a napelem rendszer egyes elemeiről?
Ha kíváncsi vagy, 2023 decemberében mi a helyzet a napelem rendszerekkel, a legjobb helyen jársz. Cikkünkből minden kiderül!

Tovább olvasom »

Küldj üzenetet

step színes logó 2023.12.4
Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz!
Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

step színes logó 2023.12.4

Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

©2023 STEP SOLAR Minden jog fenntartva

website: MakeupYourSite

+36 20 253 0593