Napelem hírek

Napenergia újságok tudatos kíváncsi felelős napelemeseknek

Napelem optimalizálás – hozd ki a maximumot napelem rendszeredből!

Mi az a napelemes optimalizáló? Hogyan helyezzük el napelemes rendszerünket? Cikkünkben összeszedtünk minden fontos információt a napelemes optimalizálóktól egészen az okos napelem tervezésig.
hatékonyság step solar rólunk

Mi fán terem a napelem optimalizáló?

A napelem optimalizálók minden egyes napelem teljesítményét folyamatosan monitorozzák, biztosítva, hogy a sorba kötött panelek egyenletes teljesítményt nyújtsanak.

Az árnyék vagy a nem ideális tájolás miatt kialakuló termelésbeli különbségek nemcsak az egyes paneleket, hanem az egész sorozatot érinthetik, csökkentve a rendszer hatékonyságát. A napelemes optimalizálók bevetésével azonban ezek a problémák kiküszöbölhetőek, így a rendszer minden elemének teljesítménye maximálisra optimalizálható.

Az optimalizálás nemcsak a teljesítményben mutatkozik meg, hanem a biztonság terén is előnyös. A napelem optimalizálók tűzvédelemmel is fel vannak vértezve, így biztosítva a rendszer és az otthonok biztonságát. Az egyes panelekre szerelt napelemes optimalizálók lehetővé teszik, hogy a rendszer minden egyes részét részletesen monitorozhassuk, így azonnal észlelhető, ha valahol csökken a hatékonyság, vagy ha karbantartásra van szükség.

A napelem optimalizálók a MPPT (Maximum Power Point Tracking) szerint működnek. Mindig azt a feszültséget állítják a panelre, amelyen a legnagyobb teljesítményt tudja produkálni.

Optimális tájolás - Hova helyezzem a napelem paneleim?

Hamár optimalizálás, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy hazánkban mi az optimális napelem tájolás. Magyarországon a napelemek maximális hatásfokot 30°-os döntöttség mellett DÉLI tájoláson tudnak adni. De Kelettől Nyugatig, 0-90°os döntösség mellett is képesek megfelelő hatásfokra, hogy egyértelmű döntés legyen telepítésük. Ellenben ahhoz, hogy egy specifikus háztartás számára mi az ideális, az sok mindentől függ. . Az optimális napelem tájolása esetében figyelembe kell venni a rendelkezésre álló tetőfelületek irányítását és lejtését. Egyes épületek esetében választási lehetőségünk van arra, hogy melyik tájolású tetőfelületre helyezzük a napelemeket, ahol a délkeleti és délnyugati irányok kiválóan alkalmazhatók, de a déli tájolás a legideálisabb a maximális éves energia termelés szempontjából.

Okos napelemes tervezés

Az okos tervezés során lehetőségünk van arra, hogy a napelemes rendszerünk termelését az energiaszükségletünkkel összehangoljuk, 

például ha reggel van a legnagyobb energiaigényünk, akkor érdemes a rendszert délkelet felé tájolni. Így a napelemek a reggeli órákban állítják elő a legtöbb energiát, ami jelentősen csökkentheti a hálózatba visszatáplált energia mennyiségét. A napelem tájolása során fontos figyelembe venni az árnyékolási hatásokat is, mivel ezek jelentősen befolyásolhatják a rendszer teljesítményét. A tetőfelületek döntési szöge szintén befolyásoló tényező lehet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a napelem tájolása során.

Az ideális megoldás lehet az is, ha két különböző tájolású napelemes sztringet telepítünk: egyet délkeleti, a másikat délnyugati irányba, természetesen csak abban az esetben, ha a tetőfelületeink geometriája ezt lehetővé teszi. Ez a napelem tájolása biztosíthatja a nap folyamán egyenletesebb energiatermelést, optimalizálva ezzel a rendszerünk teljesítményét.

család kézben tartja a napelem paneleket, boldog mosollyal az arcukon
kép:canva

Összegzés

Semmiképp nem érdemes csüggedni, ha első látásra nem egy nagyon napos déli tájolású tetőd van! Szakértőink segítségével megtalálhatod a számodra tökéletes napelemes megoldást!

Ha felkeltettük az érdeklődésed a napelemes rendszerek iránt, ne habozz, hiszen most elérhető a Napenergia Plusz Program, amellyel akár 5 000 000Ft-ot is spórolhatsz egy családi házat fenntartó hibrid napelemes rendszer árából. 

Ne maradj le erről! Mi mindenben segítünk! Vezetünk téged célod felé STEP by STEP, azaz lépésről lépésre! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kapcsolódó cikk:

További cikkek itt:

Napelemes rendszer, napelem panel a tetőn

Napelem hírek, aktualitások – 2023 december

Milyen hírek vannak a napelem rendszerekkel kapcsolatban? Milyen napelem elszámolási rendszer van Magyarországon? Ki felel a napelemes ügyekért? Mit lehet tudni a napelem rendszer egyes elemeiről?
Ha kíváncsi vagy, 2023 decemberében mi a helyzet a napelem rendszerekkel, a legjobb helyen jársz. Cikkünkből minden kiderül!

Tovább olvasom »

Küldj üzenetet

step színes logó 2023.12.4
Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz!
Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

step színes logó 2023.12.4

Fedezd fel a Nap erejét, és hasznosítsd energiáját minden nap! Élvezd napelem rendszered számos előnyét! Napelemed telepítésében nem vagy egyedül, ránk számíthatsz Lépj velünk a Nap felé!

kapcsolat

©2023 STEP SOLAR Minden jog fenntartva

website: MakeupYourSite

+36 20 253 0593