> Kattints és hívd <

Ajánlatkérés pillanatok alatt

fotó:canva

Készen állunk Válaszokat adunk terveid megvalósításához!

Amíg lefő a kávéd, töltsd ki ezt az űrlapot, hogy minél előbb tudjunk neked segíteni napelemes terveid megvalósításában!

Készen állunk Válaszokat adunk terveid megvalósításához!

Amíg lefő a kávéd, töltsd ki ezt az űrlapot, hogy minél előbb tudjunk neked segíteni napelemes terveid megvalósításában!

Írj levelet

info@stepsolar.hu​

Hívj minket

+36 20 253 05 93

GY.I.K.

Reméljük, kérdésedet megtalálod ezen a ponton, és eloszlik utolsó aggályod is a napelemes témával kapcsolatban, hogy biztonságban érezd magad, mielőtt belevágsz a telepítésbe.
Amennyiben bármi egyéb felvetődne benned, bíztatunk, hogy tedd fel kérdésed bátran!
Ne feledd: nincs rossz kérdés, csak a fel nem tett. .)

A napelem a napfény hatására áramot termel. Minél erősebb a sugárzás, annál nagyobb lesz a termelés. A napelem által termelt egyenáramot áramot az inverter átalakítja háztartás számára felhasználható váltakozó árammá. De ennek egy egész cikket szántunk, olvasd el itt!

A napelem és a napkollektor csak nevükben hasonlítanak egymásra. Míg a napelem a napfény hatására közvetlenül elektoromos áramot generál, addig a napkollektor vízcsöveket tartalmaz, és a napfényt, melegvíz készítésre használhatja. Bővebben a napelemekről itt tájékozódhat: link

Az okos napelem más néven optimalizáló eszközzel ellátott napelemet jelent. Ezeknek a tenyérnyi eszközöknek segítségével,

 • a napelemek teljesítménye növelhető,
 • az árnyékolás, vagy eltérő tájolásból adódó teljesítmény mérsékelhető
 • minden panel teljesítménye egyesével monitorozható

Bővebben az okos napelemekről itt olvashat: link

Durva becsléssel Magyarországon egy 1 kWp-es (kilowatt peak) rendszer éves termelése 1100 – 1200 kWh (kilowatt óra) villamos energiát termel. Ezt tájolás, az árnyékolás, a napelem öregedése, és koszolódása nagyban befolyásolhatja.

A TIER 1 a napelem gyártó besorolását jelenti, miszerint a napelem gyártója, minősített elsőosztályú gyártónak számít, és megfelelet többek között az alábbi követelményeknek:

 • Teljes gyártási folyamatot végzi
 • Gyártási folyamatai fejlettek és magas szinten automatizáltak
 • Legalább 5 éve jelen vannak a piacon
 • Jelentős mennyiségű eladott napelemmel rendelkeznek

Cégünk csak TIER 1-es napelem panelekkel dolgozik, Sunova Solar, Risen, és Q cells gyártóktól származó napelemeink, mint első osztályú színvonalat képviselnek.

A napelemes optimalizáló egy tényérnyi eszköz melynek segítségével a napelemek teljesítménye javítható, és monitorozható. Az optimalizáló eszközöknek segítségével,

 • a napelemek teljesítménye növelhető,
 • az árnyékolás, vagy eltérő tájolásból adódó teljesítmény mérsékelhető
 • minden panel teljesítménye egyesével monitorozható

Az ilyen eszközzel ellátott napelemet okos napelemnek nevezzük. Bővebben az okos napelemekről itt olvashat: link

Minőségi inverter gyártók jellemzően 10 év garanciát adnak termékeikre. Napelemes rendszereknél, mivel az inverter számít a rendszer „lelkének”, felépítése a legbonyolultabb, így a meghibásodás veszélyes is ennél a legnagyobb fontos tehát, hogy a termék megbízható, szervízzel rendelkező gyártótól származzon, és olyan kivitelező telepítse, aki képes a termék garancia érvényesítésére.

Első osztályú gyártók (TIER 1-es gyártók) jellemzően 12-15 év garanciát adnak napelemeikre, de akad olyan is, aki 25 év garanciát vállal. Nem összekeverendő a teljesítmény garanciával, mely a napelem panel idő előtti túlzott öregedésére ad garanciát.

A „Wp”, angolul watt peak, egy mértékegység, mellyel a napelem panelek teljesítményét jellemezzük. Ez a napelem laboratóriumban mért, csúcsteljesítménye.

C

Napelemek legnagyobb két családja a polikristályos és a monokristályos napelem. A 2020-ig egyszerűbb gyártásuknak köszönhetően a polikristályos napelemekből volt több a piacon, a 2020-as évektől azonban a monokristályos napelemek terjedtek el, ugyanis hatékonyabbak, gyártásuk pedig a technológiai fejlődésnek köszönhetően leegyszerűsödött. A monokristályos napelemen belül találkozhatunk további különböző napelemekkel pl.: PERC, byfacial, zsindelyes napelem, stb… Ezekről bővebben itt olvashat:

Jóval kevesebbet, mint napsütéses időben: harmadára, negyedére, de akár tizedére is visszaeshet a termelés az időjárástól függően Magyarországon.

Legfőbb típusok a

 • hagyományos inverter – hálózatra visszatápláló, akkumulátorral nem csatlakoztatható
 • szigetüzemű inverter – hálózatra vissza nem tápláló, jellemzően akkumulátorral csatlakoztatható
 • Hibrid inverter – hálózatra visszatápláló és akkumulátorral is csatlakoztatható inverter.

 

Hibrid inverterek jellemzően drágább, bonyolultabb eszközök, a hagyományos invertereknél. Javasolt márkáink: Sunways, Solplanet, Huawei, Solarege, Fronius. Ezen márkák mind első osztályú minőséget képviselnek, hosszú garancia idővel (10 év). További információkról itt tájékozódhat: link

A hibrid inverter, hálózatra visszatápláló, és akkumulátorra is csatlakoztatható invertert jelent. Hibrid inverterek jellemzően drágább, bonyolultabb eszközök, a hagyományos invertereknél. Javasolt márkáink: Sunways, Solplanet, Huawei, Solarege, Fronius. Ezen márkák mind első osztályú minőséget képviselnek, hosszú garancia idővel (10 év). További információkról itt tájékozódhat: link

A napelemes rendszer termelésének nyomonkövetését, az inverterek és a hozzájuk tartozó online alkalmazások biztosítják. A monitoring rendszer, beüzemelésére azt követően van lehetőség, hogy a rendszer telepítésre került, a készre jelentés megtörtént, és az áramszolgáltató átvette a rendszert. Ezek megtörténte után a telepítést végző vállalkozás lesz segítségedre a felhasználó fiók beállításában.

+36 20 253 0593